• петок, 21 јуни 2024
Шерпасот Ками Рита по 29. пат се искачи на Монт Еверест

Шерпасот Ками Рита по 29. пат се искачи на Монт Еверест

Катманду, 13 мај 2024 (МИА) - Овој викенд, на Монт Еверест беа забележани две рекордни искачувања. О...

Искачувањето на Монт Еверест може да поскапи

Искачувањето на Монт Еверест може да поскапи

Катманду, 24 август 2023 (МИА) - Искачувањето на Монт Еверест наскоро би можело да поскапи, бидејќи...

Шерпасот Ками Рита по 28. пат го достигна врвот Еверест

Шерпасот Ками Рита по 28. пат го достигна врвот Еверест

Катманду, 23 мај 2023 (МИА) - Непалскиот планинар Ками Рита, познат како „човекот на Еверест“, денес...

На денешен ден во 1989 година, првиот Македонец, Димитар Илиевски Мурато го освои Монт Еверест

На денешен ден во 1989 година, првиот Македонец, Димитар Илиевски Мурато го освои Монт Еверест

Битола, 10 мај 2023 (МИА) - На денешен ден, пред 34 години, на 10 мај 1989 година, битолчанецот Дими...

Жена по 10-ти пат се искачи на Монт Еверест

Жена по 10-ти пат се искачи на Монт Еверест

Катманду,

Планинарски марш во чест на Димитар Илиевски-Мурато, првиот Македонец кој го освои Монт Еверест

Планинарски марш во чест на Димитар Илиевски-Мурато, првиот Македонец кој го освои Монт Еверест

Битола, 10 мај 2022 (МИА) - На 10 мај 1989 година, битолчанецот Димитар Илиевски-Мурато како прв македо...

Мразот што се создаваше 2.000 години на Монт Еверест, се стопи за околу дваесет и пет

Мразот што се создаваше 2.000 години на Монт Еверест, се стопи за околу дваесет и пет

Њујорк, 4 февруари 2022 (МИА) - Највисокиот глечер на највисоката планина на светот, Монт Еверест, секоја година губи де...

Британец „го искачи“ Монт Еверест во својата зграда

Британец „го искачи“ Монт Еверест во својата зграда

Лондон, 10 април 2020 (МИА) - Британскиот авантурист Џон Грифин (53) ја искористи насо...

Image

Остани поврзан