• петок, 12 јули 2024

Градоначалникот на Приштина им понуди речиси третина од минималната месечна плата во земјата на жителите доколку посвојат куче скитник

Градоначалникот на Приштина им понуди речиси третина од минималната месечна плата во земјата на жителите доколку посвојат куче скитник

11 јуни 2024 

Weeklytimesnow.au/AFP

Градоначалникот на главниот град на Косово им нуди на жителите да им исплаќа речиси една третина од минималната плата во земјата секој месец доколку посвојат куче во нов обид да се исчистат улиците од глутниците улични кучиња.

Со оглед на тоа што Приштина ја преплавија околу 4.000 улични кучиња, според активистите, уличните кучиња станаа голема главоболка, а многу луѓе велат дека морале да бегаат од големите агресивни кучиња.

Но, шокантното широко споделено видео на кое едно мало улично куче е тешко претепано на улица од млад човек, го стави проблемот во остар фокус и љубителите на животни излегоа на протест кон крајот на минатиот месец.

„Ова не е изолиран случај, ова им се случува на кучињата секој ден низ цело Косово“, рече на Фејсбук активистката за правата на животните Аргента Дочиќи.

„Кога ги повредуваме животните, тие стануваат агресивни кон нас“, рече ученичката Берта Меха, која беше на протестот на главниот плоштад во Приштина со нејзиниот татко.

„Но, таа лекција е изгубена за многу возрасни. Ако ги нахраниме и не ги повредиме, нема да бидат агресивни“, изјави таа за Франс прес.

Градоначалникот Перпарим Рама, кој помина голем дел од својот живот во Британија, се надева дека неговата амбициозна нова шема „Дом за секое куче“ ќе го реши проблемот и ќе помогне да се сменат ставовите.

Градот ќе им плаќа на домаќинствата по 50 евра месечно за секое улично куче што ќе го вдомат.

„Чувањето куче е скапо и не секој има пари“, изјави 48-годишниот архитект за АФП. „Затоа им помагаме на семејствата кои посвојуваат улично куче.

Градот веќе почна да собира улични кучиња, а Рама вети дека тие „ќе продолжат секој ден додека не ги отстраниме сите“.

Тој рече дека ќе бидат сместени во големи прифатилишта каде ќе бидат вакцинирани, стерилизирани и подготвени за посвојување.

Механичарот Сами Хаџај беше меѓу првите кој ја прифати понудата на градоначалникот, посвојувајќи 10 кучиња.

„Сакам да направам нешто за нив“, вели 52-годишникот, кој изградил ред одгледувачници во ограден двор во селото Сибовац, западно од Приштина, каде што кучињата можат безбедно да си играат.
Тој дури би сакал да посвои уште 10.

„Среќен сум што им обезбедив покрив над главата и доволно храна и простор“, додаде тој.

Градот рече дека другите треба „да го следат примерот на Сами и да му дадат дом на секое куче скитник“.

Но, некои не се задоволни од идејата на градоначалникот, оценувајќи ја како губење пари.
„Мора да се давиме во готовина за да дадеме пари за кучиња“, рече Мирсад Балај (65).
Сите кучиња треба да се стерилизираат за да не се размножуваат повеќе или целиот државен буџет ќе оди за кучињата“, додаде пензионерот.

Елза Рамадани, шеф на локалната Фондација за правата на животните, рече дека градот треба да се фокусира на коренот на проблемот, „неконтролирано одгледување и напуштање на кучиња од страна на голем број луѓе кои не ги гледаат како член на семејството .

Архитектот Бајрам Казагиќи рече дека и кучињата биле „жители на овој град“.
„Ако сакаме да се грижиме за луѓето од нашиот град, тогаш мора да се грижиме и за кучињата скитници како членови на нашите семејства“, вели 62-годишникот.

Градоначалникот Рама инсистираше дека со буџет од два милиона евра годишно „може сериозно да очекуваме решавање на проблемот... доколку е точна пресметката на бројот на уличните кучиња  во главниот град.

„Некој мораше да ја започне оваа војна“, рече тој.

Сепак, Рамадани не очекува да се намали бројот на кучињата во Приштина преку ноќ.
„Тоа ќе се случи можеби за 10 или 20 години кога ќе покажеме повеќе љубов кон кучињата и општеството навистина сака да ги посвои.
 

 
 
 

 

 

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан