• четврток, 21 септември 2023

Фестивалот на розите во Казанлак ја истакна кревкоста на розата и на слободата на медиумите

Фестивалот на розите во Казанлак ја истакна кревкоста на розата и на слободата на медиумите

Казанлак, 3 јуни 2023 (МИА) - Во хармоничен спој на културата и новинарството, годинешниов Фестивал на розите во Казанлак, познат по својата живописна долина на розите, ги здружи силите со Бугарската телеграфска агенција (БТА) за да ја одбележи богатата традиција на одгледување бугарска маслодајна роза и да ја истакне важноста на слободата на медиумите.

Фестивалот, кој се одржува од 31 мај до 3 јуни, послужи како идеална позадина за Медиумската средба на БТА, каде присуствуваат новинари и медиумските работници од 40 бугарски медиуми, 18 странски новински агенции, меѓу кои и МИА, како и локални здруженија на новинари и медиуми и претставници на бугарскиот факултетот за новинарство.

Фестивалот на розите постои од 1903 година. Легендата вели дека фестивалот настанал кога едно немирно магаре изело куп рози и продефилирало низ градот. Наместо да плачат по истурените ливчиња, мештаните го сфатиле тоа како знак и решиле да ја слават убавината на цветот. Оттогаш, фестивалот цвета секоја година и ги воодушевува и локалното население и патниците. Во овој период од годината Казанлак се претвора во огромен букет, а мирисот на маслодајната роза е насекаде. Од неа се прават парфеми, козметика, слатко, па дури и ракија. 

Фестивалот на розите, настан што привлекува посетители од далеку, ги воодушевува присутните со својот живописен приказ на бои, мириси и културни изведби. Наспроти позадината на расцутените полиња со рози, локалното население и туристите уживаа во низа настани, вклучувајќи традиционално берење рози, народни танци, музички изведби и изложби кои го прикажуваат богатото наследство на регионот поврзано со розите. Неизоставен дел е и посета на Музејот на розите.

Медиумската средба организирана од БТА го зазеде централното место, привлекувајќи новинари, уредници и претставници на медиумите желни да се вклучат во внимателни дискусии и да споделат сознанија за еволуирачкиот медиумски пејзаж. Обраќање имаше и потпретседателката на Бугарија Илијана Јотова која истакна дека темата на средбата „Медиумите и слободата“ е исклучително добра и актуелна за денешното време. - Малку е да се каже дека слободата на говор е основата на нашата човекова слобода и дека тоа е услов без кој демократијата е невозможна, истакна Јотова. Таа го цитираше филозофот Ерих Фром и неговата теза дека човекот има тенденција да бега од слободата. - Затоа што кога си социјално зависен, кога си економски неразвиен, кога те притискаат од секаде, како човековата природа да е повеќе склона да се сврти кон сигурното, кон тоталитарното, кон авторитарното. И тука, драги колеги, е нашата најголема битка – битка да докажеме дека оваа филозофија во 21 век е погрешна, истакна бугарската потпретседателка - Можеме да бидеме слободни луѓе само ако нашите срца, души и мисли се слободни, ако сме доволно силни да се запрашаме колку сме слободни, посочи таа.

На медиумската средба се зборуваше за борбата против дезинформациите и заштита на безбедноста на новинарите, но и негување култура на медиумска етика и професионализам. Учесниците ја истакнаа клучната улога на независни и слободни меидуми во обезбедувањето транспарентност, отчетност и демократија.

Исто така, Медиумската средба на БТА обезбеди единствена можност за новинарите да разменат идеи, да воспостават соработки и да изградат мрежа за поддршка. Тој понуди платформа за новинарите да разговараат за најдобрите практики, да учат од искуствата на едни со други и да бараат решенија за предизвиците што претстојат во медиумскиот пејзаж кој постојано се менува.

Слободата на медиумите е камен-темелник на секое демократско општество. Служи како  катализатор за напредок, разоткривајќи ги неправдите кои демнат во сенка и давајќи им глас на безгласните.

Со обединувањето на Фестивалот на розата и на медиумскиот состанок на БТА, оваа прослава на традицијата и слободата на медиумите понуди моќна порака за единство и издржливост. Ја покажа трајната убавина и значењето на розата како симбол на културното наследство, истовремено нагласувајќи ја критичната улога на медиумите во поддржувањето на демократските вредности и поттик за создавање поинформирано општество. ссм/

фото: МИА

 

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан