• четврток, 18 јули 2024
Народна банка: Од август 2025 година стапката на противцикличниот заштитен слој на капиталот ќе биде 1,75 проценти

Народна банка: Од август 2025 година стапката на противцикличниот заштитен слој на капиталот ќе биде 1,75 проценти

Скопје, 17 јули 2024 (МИА) - Врз основа на редовната квартална оцена на системските ризици и последн...

Народната банка го објави конкурсот за Годишната награда за млади истражувачи за 2025 година

Народната банка го објави конкурсот за Годишната награда за млади истражувачи за 2025 година

Скопје, 16 јули 2024 Народната банка го објави конкурсот за Годишната награда за млади истра...

Ангеловска-Бежоска - Басани: Светска банка го поздравува поднесувањето на барањето за пристапување во СЕПА

Ангеловска-Бежоска - Басани: Светска банка го поздравува поднесувањето на барањето за пристапување во СЕПА

Скопје, 14 јули 2024 (МИА) - Народната банка во рамки на своите надлежности континуирано и посветено...

Народната банка го поднесе барањето за членство во СЕПА

Народната банка го поднесе барањето за членство во СЕПА

Скопје, 11 јули 2024 (МИА) - Народната банка го поднесе барањето за пристапување на земјава во Европ...

Зголемени цените на становите во вториот квартал од годинава

Зголемени цените на становите во вториот квартал од годинава

Скопје, 10 јули 2024 (МИА) - Цените на становите во Скопје во вториот квартал од годинава поскапеле...

Ангеловска-Бежоска за МИА: Со приклучувањето кон СЕПА до поевтини и побрзи прекугранични плаќања во евра

Ангеловска-Бежоска за МИА: Со приклучувањето кон СЕПА до поевтини и побрзи прекугранични плаќања во евра

Скопје, 9 јули 2024 (МИА) - Народната банка се подготвува до Европскиот совет за плаќања да ја подне...

Андреева: Макропрудентните мерки на Народната банка придонесуваат за задржување на финансиската стабилност

Андреева: Макропрудентните мерки на Народната банка придонесуваат за задржување на финансиската стабилност

Скопје, 5 јули 2024 „Преку спроведување на макропрудентната политика и преземање макропруден...

Средба Народна банка − СЗПМ: Платежната сметка со основни функции погодна зa пензионерите

Средба Народна банка − СЗПМ: Платежната сметка со основни функции погодна зa пензионерите

Скопје, 4 јули 2024 (МИА) - Пензионерите може да отворат платежна сметка со основни функции којашто...

Просечната каматна стапка на вкупните кредити во мај намалена на месечна основа, а зголемена на годишно ниво

Просечната каматна стапка на вкупните кредити во мај намалена на месечна основа, а зголемена на годишно ниво

Скопје, 28 јуни 2024 (МИА) - Просечната каматна стапка на вкупните кредити во мај изнесува 5,49 проц...

Народна банка: Нето надворешниот долг 29,9 проценти од проектираниот БДП

Народна банка: Нето надворешниот долг 29,9 проценти од проектираниот БДП

Скопје, 28 јуни 2024 (МИА) - Народната банка денеска излезе со најнови податоци за нето надворешниот...

Народна банка предупредува за измами преку лажни телефонски повици, е-маил или СМС пораки

Народна банка предупредува за измами преку лажни телефонски повици, е-маил или СМС пораки

Скопје, 26 јуни 2024 (МИА) - Измамници мамеле граѓани преку телефон, претставувајќи...

Раст од 7,3 проценти на задолжувањето на негативните салда на тековните сметки, од 5,2 проценти на автомобилските кредити 

Раст од 7,3 проценти на задолжувањето на негативните салда на тековните сметки, од 5,2 проценти на автомобилските кредити 

Скопје, 20 јуни 2024 (МИА) - Народната банка во мај годинава евидентира годишен раст од 8,2 проценти...

Ангеловска-Бежоска: Извештајот на ММФ покажува висока транспарентност на Народната банка

Ангеловска-Бежоска: Извештајот на ММФ покажува висока транспарентност на Народната банка

Скопје, 20 јуни 2024 (МИА) - На покана на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), гувернерката Анита Анг...

НБ: Основната каматна стапка останува 6,30%, економскиот раст и инфлацијата во рамки на очекуваното

НБ: Основната каматна стапка останува 6,30%, економскиот раст и инфлацијата во рамки на очекуваното

Скопје, 12 јуни 2024 (МИА) - Поставеноста на монетарната политика е соо...

Народната банка го усвои Стратегискиот план за периодот 2025 – 2027

Народната банка го усвои Стратегискиот план за периодот 2025 – 2027

Скопје, 29 мај 2024 (МИА) - Народната банка го усвои Стратегискиот план за периодот 2025 – 2027 годи...

Image

Остани поврзан