• сабота, 15 јуни 2024

РС против единствен број за итни повици, БиХ останува без милијарда евра

РС против единствен број за итни повици, БиХ останува без милијарда евра

ХРТ/Хина

Босна и Херцеговина треба да добие најмалку милијарда евра за развојни проекти од ЕУ преку Планот за раст, но засега нема ништо затоа што властите на Република Српска одбиваат да прифатат пакет од 113 мерки за спроведување и тоа затоа што не сакаат БиХ да добие единствен број за итни телефонски повици.

Ова го потврди и премиерот на РС, Радован Вишковиќ, кој рече дека во тој ентитет не сакаат во сараево да биде единствениот позивен центар за итни повици иако тоа е практика во сите држави.

Босна и Херцеговина е единствената земја во Европа каде што не постои единствен број што може да се повика во итни случаи, бидејќи РС упорно се противи на тоа, инсистирајќи секој ентитет да го регулира тоа за себе и тврдејќи дека во спротивно уставната структура на државата би била нарушена.

- Зарем не е логичен нашиот предлог да има два кол-центра, едниот во РС, а другиот во Федерацијата Босна и Херцеговина, изјави Вишковиќ, цитиран од бањалуканскиот „Независне новине“.

Лидерите на политичките партии кои ја сочинуваат владата на државно ниво во Босна и Херцеговина во понеделникот се сретнаа во Сараево, без резултати, со цел да се обидат да го деблокираат процесот на усвојување реформски закони на кои инсистира Европската унија, како и усвојувањето на буџетот за оваа година. Сето ова е претпоставката дека Европската комисија ќе дозволи распределба на средствата обезбедени за земјите од Западен Балкан преку проектот наречен План за раст.

Целиот пакет е вреден шест милијарди евра, а овие средства би се доделени преку конкретни проекти одобрени од телата на ЕУ. Се проценува дека БиХ на овој начин би можела да добие најмалку една милијарда евра грантови.

Тие средства треба да обезбедат посилен економски раст, да го зајакнат владеењето на правото и да ги направат различните институции пофункционални, како и да ја зајакнат деловната клима и да ги зачуваат човечките ресурси во БиХ. Во исто време, реформите се насочени кон создавање услови за обезбедување „зелена“ енергија, дигитална транзиција и подобра ИТ инфраструктура, вклучително и подобрување на кибер безбедноста.

На Министерскиот совет на БиХ на 30 април беше утврдено дека има договор за 110 мерки за спроведување неопходни за одобрување на проекти кои ќе се финансираат преку Планот за раст, додека три мерки останаа несогласени поради блокадите од Република Српска.

Покрај тоа што не сакаат да се формира единствен центар за итни повици во Босна и Херцеговина, како што потврди Вишковиќ, претставниците на РС исто така одбиваат да ја укинат можноста за вето на ентитетот на одлуките за доделување помош од државните фондови, а не сакаат да дозволат и пополнување наУставниот суд со нови судии на Босна и Херцеговина и   бараат негова реорганизација.

Властите на БиХ се надеваа дека во Брисел повторно ќе им „прогледаат низ прсти“ и ќе го прифатат пакетот мерки за спроведување без трите спорни точки, а премиерот на РС го сведе на пресметката дека можат да добијат 95 отсто од милијарда евра бидејќи во тој процент ги исполнија барањата на Европската комисија. ЕУ досега не покажа ни најмало разбирање за ваквата пресметка на политичарите во Бања Лука, па се чини дека цела Босна и Херцеговина засега ќе остане без тие пари.

- Не информираа дека не можат да одат под овие три нехармонизирани мерки и дека тоа е црвена линија и услов за Планот за раст и помошта од ЕУ за БиХ. Затоа реков ако е таков условот, нема потреба од дополнителни разговори, заклучи Вишковиќ.

Остани поврзан