• недела, 14 јули 2024
Од верските календари

20 јуни 2024 (МИА)

ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 7 јуни.

Денеска е Св. свештеномаченик Теодот Анкирски.

Теодот живееше во времето на императорот Диоклецијан. Беше женет човек и во градот Анкира држеше една гостилница. Во Христа веруваше тајно, но не пасивно: им помагаше христијаните по околните пусти места и ги погребуваше расфрлените тела на мачениците. Кога во градот беа погубени седум девојки христијанки, Теодот тргна да ги бара нивните тела. Ги најде и ги погреба. Но, властите дознаа за таа негова постапка и тој беше изведен пред суд. Го ставија на маки, а потоа го погубија. Така пострада овој пречесен аристократ по дух, во 303 година. Подоцна некој свештеник го зеде неговото тело и го погреба на една восочинка близу градот, каде што подоцна беше подигната црква во негово име.

ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР

Денеска е Св. Наум Охридски.

Свети Наум бил ученик на Свети Кирил и Методиј. Тој го навестил Евангелието Христово на бреговите на Охридското Езеро. Во негово време, постоело единство меѓу христијаните. Свети Наум на јужниот брег на Охридското Езеро основал голем манастир, кој го носи неговото име. Бил мудар учител и духовен водач. Со Свети Кирил и Методиј, со Климент Охридски и името свето, Наум секогаш ќе биде дел од историјата на словенското христијанство.

###

Остани поврзан