• четврток, 18 јули 2024

Над 35 меѓународни фотографи учествуваа на конференција посветена на фотографијата во Софија

Над 35 меѓународни фотографи учествуваа на конференција посветена на фотографијата во Софија

Софија, 16 јуни 2024  - Како дигиталната реставрација го зачувува, обновува и изложува културното наследство - ова беше акцент на интерактивната изложба и меѓународна конференција „Современи практики и методи на дигитализација, дигитална реставрација и презентација на стари книги“, што се одржа во Националниот историски музеј во Софија. Според организаторите, на конференцијата учествуваа 35 меѓународни фотографи.

Ова е веста, која денеска ја избра МИА од сервисот на Бугарската телеграфска агенција (БТА), согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат по една вест, која ќе ја објават на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Настанот беше организиран од Националната стручна школа за печатење и фотографија (НПГПФ) и партнери од три европски земји во рамки на проектот „Дигитализација, дигитална реставрација и презентација на стари книги“ (Дигитална реставраторска лабораторија) во рамки на програмата Еразмус +. Главната цел на проектот е систематизирање, интегрирање и ширење на современи практики за дигитализација, дигитална реставрација и изложба на винтиџ фотографии. Раководител на проектот е директорката на НГПФ, д-р Цветанка Апостолова.

„Глобализацијата и брзиот развој на интернет просторот целосно ги менуваат каналите за комуникација. Општеството бара брз пристап до бараните ресурси на интернет. Од друга страна, на винтиџ фотографиите им се потребни модерни практики за складирање што овозможуваат изложеност со отворен пристап“, рече тимот.

Според нив, за да се постигне успех во зачувувањето на фотографските збирки, неопходно е специјалистите да ги знаат карактеристиките на различните фотографски процеси, што ќе овозможи организирање на најповолни услови за складирање и користење на секој тип на фотографија.

„Највредниот приоритет на проектот е вклучување на фотографски колекции во дигиталниот европски информативен фонд. За време на конференцијата беа претставени производите создадени за време на реализацијата на проектот - едукативен филм, водич за дигитализација, дигитална реставрација и изложба на стари фотографии, отворен флексибилен систем за самостојно учење. На конференцијата учествуваа повеќе од 35 меѓународно признати специјалисти од областа на фотографијата“, велат организаторите. Настанот го отворија д-р Иванка Јанкова, д-р Росен Петков и д-р Сандра Блажева, координатор на проектот. Проф. д-р Тереза ​​Тренчева прочита честитка од ректорот на УНИБИТ проф. д-р Ирена Петева. Георги Дичев и д-р Сандра Блажева на почетокот на конференцијата го претставија проектот Лабораторија за дигитална реставрација, велат од тимот.

„Проектот има за цел да ги подобри можностите на фотографите, архиварите, менаџерите на мали фото студија, фотоархивите, студентите и наставниците од областа на фотографијата, библиотекари на мали библиотеки, архиви, центри на заедницата, музеи, манастири и други кои работат на терен. на дигитализација и зачувување на фотографии преку обука и ресурси, со што се обезбедува долгорочно зачувување на овие важни културно-историски артефакти. Добро координираните и заеднички одговорни активности на проектот ќе доведат до подобрување и стабилизирање на состојбата на фотографските збирки преку создавање ресурси поврзани со аналогна и дигитална реставрација и презентација“, забележуваат и организаторите.

Тие забележуваат дека партнерскиот конзорциум создава ресурси за обука, филм, водич, отворена онлајн платформа за учење и канал за комуникација што ќе отвори нови перспективи за културниот и образовниот сектор во соодветните земји, како начин да се подигне нивото на знаења и вештини за дигитализација на винтиџ фотографии.

Во рамките на настанот, беа разгледани темите како „Дигитализација и промоција на фотографски збирки“ говореше д-р Росен Петков, „Истражување и примена на методи за реставрација и конзервација на книги и хартиени документи“ од доц . Инж. Унгарско-францускиот фотограф Брасаи и неговиот роден град Брашов, д-р Даниел Назаре, библиотека Георге Баритиу Брашов, Романија, „Домашни и непрофесионални мали филмски филмови - дали имаат место во технолошкиот 21 век?“ од Калојан Здравков, Регионална библиотека - Велико Трново, Бугарија, Дигитализација на стари разгледници од Ниш“ од инж. Александра Аџиќ и Соња Суковиќ, Градска библиотека Ниш - Стефан Сремаќ, Србија и други.

Интерактивната изложба ја отвори д-р Бојан Блажев. „Претставува примери на модерен начин на изложување на дигитализирани фотографии. „Идејата на изложбата е да демонстрира модерен пристап во презентација на стари фотографии кои одговараат на современиот информативен јазик. Ова ќе ги направи сликите подостапни за публиката. Во уметничките проекти на изложбата се претставени холограмски проекции, 3Д мапирање и други“, велат организаторите на настанот.

Борјана Савова ја претстави работната фотоматерија која ја претставува дигитализираната фотографија во макро слика. Самуил Младенов го претстави проектот „Сингуларност“, Нормундос Тилтинс „Од филм до дигитализација. Како да скенирате филм.'' Ова е проект кој претставува фотографска книга преку апликација. Валентин Ваклинов ја претстави „Дигитализација и изложба на винтиџ фотографии од почетокот на 20 век“ – проект во кој беше изложен, дигитализиран, реставриран и обоен автентичен винтиџ негатив, така што фотографијата доби модерен изглед. Ивајло Стојанов го изложи делото „Sgraffito, Corner Spaces Series, Pigment Print, Dibond“. Д-р Бојан Блажев го создаде проектот „Вештачка интелигенција – реставрација на фотографии“. Делото преку 3D мапирање ја прикажува динамичната промена од дигитализацијата, дигиталната реставрација и боењето на винтиџ фотографиите. Д-р Кристина Палас го прикажа процесот „Renaissance AI“ преку кој дигитализираните фотографии оживуваат во анимирани видеа. Али Шахин, Лале Оздемир Шахин и Нури Таскин создадоа дигитална прошетка посветена на дигиталната реставрација. Цветомир Крумов го прикажа проектот „Графичка уметност инспирирана од вештачка интелигенција“ – анимирано видео. Иван Иванов презентираше дигитализирани фотографии генерирани со помош на вештачка интелигенција. UNIBIT CPO создаде холографска слика на експерт за дигитализација, која ги претставува процесите на реставрација, велат и организаторите.

Целта на проектот е поврзана со успешна валидација и надградба на дигиталните вештини на работниците за претстојната нова фаза на индустријализација, што може да се постигне преку континуирана обука, квалификација и преквалификација. Двата настани, како и сите производи од проектот Лабораторија за дигитална реставрација, се создадени со поддршка на програмата Еразмус+ на Европската Унија, објасни тимот.

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА.

Остани поврзан