• сабота, 13 април 2024

ЗНМ: Непримерна јавна комуникација на Апасиев кон телевизијата Канал 5

ЗНМ: Непримерна јавна комуникација на Апасиев кон телевизијата Канал 5

4 март 2024 

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) укажува на непримерна јавна комуникација од страна на Димитар Апасиев, пратеник и лидер на политичката партија Левица кон телевизијата Канал 5.

Во својата објава на социјалната мрежа Фејсбук, од 2-ри март, меѓу другото го истакнува и следното:

„Од сите куртон-медиуми, само (К)АНАЛ 5 продужува упорно со вмроидната хајка против Левица!?“. Со оваа објава, Апасиев прави обид за дискредитација на медиумот Канал 5, а со користењето на вулгарни фрази може да се поттикне говор на омраза од страна на неговите следбеници. Ваквиот начин на обраќање кон медиумите од страна на лидери на политички партии е неприфатлив и истиот може да ја загрози сигурноста на медиумските работници.

Укажуваме дека политичарите треба да се одговорни во своите јавни настапи бидејќи тие се јавни личности кои придонесуваат во креирањето на јавно мислење, а со своите постапки можат да влијаат негативно врз граѓаните кои ги следат. Повторно истакнуваме дека доколку било кој политичар, или граѓанин, е незадоволен од конкретна новинарска или пак медиумска содржина, на располагање ги има медиумско само-регулативните механизми, и тоа: Советот на чест при ЗНМ и Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ).

Дополнително, потсетуваме дека ново формираното Координативното тело за пријавување и постапување по претставки за време на избори или референдум, постапува во врска со евентуални прекршувања на Кодексот од страна на политичките партии, нивните кандидати, независните кандидати, интернет изданијата на радиодифузерите, онлајн медиумите, проверувачите на факти, инфлуенсерите и другите субјекти кои можат да извршат влијание врз јавноста во функција на кампања за време на избори или референдуми.

Политичката партија Левица е во неколкуте партии кои имаат потпишано пристапница за почитување на принципите на Кодексот на однесување во онлајн сферата за време на изборни процеси и референдуми, што претставува основен документ за работата на ова Координативно тело во рамки на медиумскиот регулатор.

 

Здружение на новинарите на Македонија

___________________________________________________________

МИА овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина, ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки.


 
 

Остани поврзан