• недела, 21 јули 2024

Млади и стари се редат пред БНБ по повод Денот на отворените врати

Млади и стари се редат пред БНБ по повод Денот на отворените врати

Софија, 15 јуни 2024 (МИА/БТА) - Млади и стари се редат пред зградата на Бугарската народна банка (БНБ) по повод Денот на отворените врати, со кој годинава ќе се одбележат 145 години од формирањето на институцијата.

Ова е веста, која денеска ја избра МИА од сервисот на Бугарската телеграфска агенција (БТА), согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат по една вест, која ќе ја објават на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Пристапот за граѓаните е бесплатен, а денеска имаат можност да ја разгледаат БНБ до 17 часот. Банката за посетителите подготвила подарок чоколади и пликови со уништени банкноти, издадени по 1999 година.

Посетителите имаат можност да ја видат салата за состаноци на Управниот одбор, каде што се донесени некои од најважните одлуки во финансиската и банкарската историја на земјата, галеријата со портрети на масло на гувернерите, кабинетот на гувернерот, музејската колекција на БНБ, оперативниот салон за клиенти, како и да добијат сувенирска банкнота со нивниот лик на неа.

Посебен белег оваа година е изложбата организирана во салонот за пари, посветена на 145 години од основањето на БНБ, нејзината историја низ годините и нејзините згради.

БНБ е една од најстарите национални институции во нашата земја, потсетува БТА. Основана е на 25 јануари 1879 година, со одобрение на нејзината повелба од страна на рускиот царски комесар во Бугарија, принцот Александар Дондуков-Корсаков.

На 4 април 1879 година, Лудвиг Карбоние, вработен во Министерството за финансии на Русија, беше назначен за шеф на БНБ. На 1 јули 1879 година, тој го предал управувањето со банката на Георги Желјазкович - Бугарин од Свиштов, кој своето финансиско образование го завршил во Париз. БНБ беше официјално отворена на 23 мај 1879 година, а на 6 јуни истата година се случи првата банкарска операција, во која државата придонесе 8.687.043 франци, од кои 2.000.000 франци беа наменети за капиталот на самата БНБ.

Со пристапувањето на Бугарија во Европската унија на 1 јануари 2007 година, БНБ стана дел од европскиот систем на централни банки.

На 1 февруари 2024 година, 49. Народно собрание донесе нов Закон за БНБ, објавен во „Државен весник“, бр. 13 од 13 февруари 2024. Се планира да стапи во сила на денот наведен во Одлуката на Советот на Европската Унија за усвојување на еврото од Бугарија. Законот обезбедува правна интеграција на бугарската централна банка во евросистемот по воведувањето на еврото како валута на Бугарија.

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА.

фото: БТА

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан