• сабота, 30 септември 2023

Бесплатни филмови за време на ЕУ зелена недела

Бесплатни филмови за време на ЕУ зелена недела

Скопје, 2 јуни 2023 (МИА) - Проектот Младинско кино на ЕУ: Зелен договор, финансиран од Европската Унија, уште еднаш се обврза на одржлива Европа и ги претставува релевантните цели на европскиот Зелен договор во филмски контекст. Не е случајно што новиот фокус GREEN FILMS @AUSTRIA почна за време на Зелената недела на ЕУ. Овој годишен настан, како што соопштија носителите на проектот, е можност да се презентираат актуелните случувања во однос на политиката за животна средина на ЕУ.

Во рамки на овогодишниот фокус на GREEN FILMS @AUSTRIA селектирани се осум филмови: AUSTRIA2AUSTRALIA (во режија на Андреас Бучиуман и Доминик Бохис), EATING DIFFERENTLY– THE EXPERIMENT (во режија на Андреа Ернст и КуртЛангбајн) GENERATION CHANGE – WHO SAVES THE WORLD? (во режија на Ванеса Бучер), MATTER OUT OF PLACE (во режија на Николаус Гирхалтер), THE GREEN LIE (во режија на Вернер Буте), SAVE THE VILLAGE (во режија на Тереза Дистелбергер), WELCOME TO SODOM (во режија на Кристијан Кронс, Флоријан Вајгенсамер) and WOOD –GAME-CHANGERS UNDERCOVER (во режија на Моника Лазуреан - Горган, Михаела Кирст и Еба Синзингер). Понудата ја комплетираат возбудливите дискусии на инспиративните гости и висококвалитетните дидактички материјали за наставниците.

-Преку извонредните филмови од Австрија, младите луѓе во пет земји учат за еколошките предизвици, за можностите и перспективите и се сензибилизираат за прашањето за климатските промени и заштитата на климата, велат управните директори на ВАМ, Веит Хајдушка и Михаел Кавурас, кои придонесоа за австриското фокусирање преку нивното здружение за собирање аудиовизуелни медиуми.

Два австриски филма од актуелната програма EUYC, GENERATION CHANGE – WHO SAVES THE WORLD? and ANDERS ESSEN - THE EXPERIMENT, исто така, ќе бидат достапни бесплатно за сите заинтересирани ширум светот од утре до 11 месецов.  Кон филмовите со германски, англиски, словенечки, романски, хрватски и македонски превод може да се пристапи директно без регистрација преку стриминг платформата www.euyc.green. Како дел од маркетинг кампањата, проектниот тим има произведени 10.000 засадливи карти, пријателски кон пчелите, кои ќе бидат распределени кон училиштата кои учествуваат кон правењето повеќе зелена и повеќе одржлива Европа.

Серијата GREEN FILMS@AUSTRIA ќе биде претставена како стриминг понуда на сопствената платформа на компанијата www.euyc.green и во кината Cineplexx во 21 европски град.

Филмовите AUSTRIA2AUSTRALIA,GENERATION CHANGE – WHO SAVES THE WORLD и PLASTIC PLANET ќе бидат претставени во наредниот период во киното Cineplexx во Скопје. GREEN FILMS @AUSTRIA ќе биде претставен од 03.06.2023 до 29.02.2024. Училиштата кои сакаат да ги искористат предностите на понудата за кино и стриминг бесплатно треба да бидат регистрирани од наставниот кадар на www.youth-cinema.eu/mk 

-Образованието игра клучна улога во зајакнувањето на младите луѓе да го разберат и активно да се вклучат во Зелениот договор на Европската унија, а киното служи како моќен медиум за да ја пренесе неговата важност. Преку волшебното раскажување приказни и визуелни наративи, киното има потенцијал да ја инспирира, информира и мобилизира помладата генерација кон одржливи практики и еколошка свест. Со интегрирање на образовните иницијативи во доменот на кинематографијата, можеме ефективно да ја пренесеме итната потреба за климатска акција, да поттикнеме критичко размислување и да поттикнеме чувство на одговорност кај младите кон градење позелена иднина во ЕУ. Оваа динамична комбинација на образование и кино ги овластува младите поединци да станат катализатори за промени, обликувајќи одржлива и еколошка Европа за генерациите што доаѓаат“, вели во пишана изјава Мила Голчева од Го Грин Македонија

Младинското кино на ЕУ: Зелен договор, иницирано од Асоцијацијата на филмскиот фестивал LET'S CEE, се спроведува со помош на координаторите на земјите ЕПЕКА (Словенија) и Гоу Грин (Македонија). лв/

Остани поврзан