• петок, 21 јуни 2024

Бајрами од „Европски фронт“: Известена меѓународната заедница за обидот за изборен инженеринг 

Бајрами од „Европски фронт“: Известена меѓународната заедница за обидот за изборен инженеринг 

Скопје, 17 мај 2024

Европскиот фронт ја извести целата меѓународна заедница и сите локални и меѓународни институции за обидот за изборен инженеринг со не-институционални и меѓупартиски договори за гласање и надгласување во Државната изборна комисија како и за партиски притисоци врз управниот суд.

Овој обид за изборен инженеринг има за цел да го промени односот на бројките во Собранието преку политичкиот договор на маса.

Кредибилитетот на изборите и на демократскиот процес беше прифатен и поздравен од сите партии и меѓународната заедница.

Отпосле. со политички договори и монструозен антидемократски план, зготвен во партиските штабови на ВМРО, ЛСДМ и Влен, се прави обид да се наруши волјата на граѓаните.

Седницата на Државната изборна комисија беше скандалозна демонстрација на прегласување и суспендирање на принципите на Охридскиот договор и предупредување за враќање на претходно системи.

Сега демократијата на земјата и довербата во процесот се во рацете на управниот суд и ги повикуваме сите институции да постапат согласно Законот, без партиски или политички директиви од која било партија и да го заштитат кредибилитетот на изборниот процес до крајот без да се фрли било каква дамка врз волјата на граѓаните изразена на изборите.

Неправедно и со надгласување како во времето на монизмот во ДИК, донесена е одлука за прегласување на некои избирачки места во 5-та и 6-та зона, токму на избирачките места каде победници се партиите кои се жалат, а нивните гласачи се именување како крадци, со што се понижува целото гласачко тело.

Медиумите, граѓаните, политичките партии, граѓанското општество, меѓународната заедница, Брисел и Вашингтон, заедно мораме да го изградиме фронтот на суверенот за еднаквост, правда, легитимитет, демократија и достоинство за да се соочиме со ова враќање на антидемократскиот систем што произведува меѓународната меѓусоседска, меѓуетничка, политичка и социјална криза.

Коалиција Европски фронт

________________________________________________________________________

МИА овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина, ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки.

Фото: Коалиција Европски фронт

Остани поврзан