• петок, 12 јули 2024

Специјални известувачи на БТА од сите земји на ЕУ ќе се вклучат во живо на настанот „БТА 24/27 ЕУ“ за резултатите од гласањето

Специјални известувачи на БТА од сите земји на ЕУ ќе се вклучат во живо на настанот „БТА 24/27 ЕУ“ за резултатите од гласањето

Софија, 10 јуни 2024 - Бугарската телеграфска агенција (БТА) денеска организира настан со директно вклучување од 27 земји по повод изборите за Европскиот парламент. Настанот е насловен „БТА 24/27 ЕУ“ (БТА емитува 24 часа секој ден Евроизбори'24 во 27 земји во ЕУ) и ќе го отворат генералниот директор на БТА, Кирил Валчев и шефот на Бирото на Европскиот парламент во Софија, Теодор Стојчев.

Ова е веста, која денеска ја избра МИА од сервисот на Бугарската телеграфска агенција (БТА), согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат по една вест, која ќе ја објават на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Специјалните известувачи на БТА ќе се вклучат во живо од сите земји-членки на ЕУ, каде што го следеа гласањето од местото на одржување, покрај тимот од редакцијата во Софија. Покрај пренесувањето информации од специјалните настани пред изборите и изборната ноќ, специјалните известувачи ги објавуваа резултатите во реално време и бараа ставови од новинарите и аналитичарите за да ги коментираат.

Настанот ќе започне во 17 часот во Националниот прес-клуб на БТА во Софија и ќе може да се следи на Фејсбук страницата на БТА, ќе се емитува и со превод на англиски јазик.

Тој ќе се одржи заеднички преку видео врска во останатите национални прес-клубови на БТА во земјата и странство. Во текот на изминатиот месец БТА објави прелиминарни материјали со важни информации за изборите, презентирајќи извештаи за секоја земја членка на ЕУ, како и предизборната програма на водечките партии во секоја земја, податоци од социолошки истражувања, резултати од минатите европски избори и односот кон претстојните. Објавени се и интересни информации за кандидатите за пратеници во Европскиот парламент и нивните партии. Будно се следеше предизборната кампања во земјите, беа презентирани говори и пораки од главните кандидати за пратеници во Европскиот парламент.

Во деновите пред изборите, први откако Британија ја напушти ЕУ, беа објавени извештаи и видео снимки поврзани со изборните кампањи во одделни земји.

Специјалните пратеници на денот на изборите предале информации за гласањето на Бугарите во странство за Европскиот парламент и Националното собрание, информации за излезноста на гласачите, како и резултатите од излезните анкети и првите податоци за гласањето.

Информациите за европските избори може да се најдат во посебна емисија посветена на еврогласањето, поделена по земји со дигитална мапа, која се наоѓа на банер веќе на почетната страница на веб-страницата на Агенцијата.

Ова се 27-те земји и градови во кои БТА на терен ги покрива европските избори со видео, аудио, фотографии и текст:

Австрија - Виена

Белгија - Брисел

Бугарија Софија

Германија - Берлин

Грција - Атина

Данска - Копенхаген

Естонија - Талин

Ирска - Даблин

Шпанија - Мадрид

Италија - Рим

Кипар - Никозија

Латвија, Рига

Литванија - Вилнус

Луксембург - Луксембург

Малта - Валета

Холандија - Хаг

Полска - Варшава

Португалија - Лисабон

Романија - Букурешт

Словачка - Братислава

Словенија - Љубљана

Унгарија - Будимпешта

Финска - Хелсинки

Франција, Париз

Хрватска - Загреб

Чешка - Прага

Шведска - Стокхолм

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА.

 

 

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан