• вторник, 21 мај 2024

Со голем интерес се одржа десеттото издание на Денот на отворени врати на Универзитетот за рударство и геологија „Свети Иван Рилски“

Со голем интерес се одржа десеттото издание на Денот на отворени врати на Универзитетот за рударство и геологија „Свети Иван Рилски“

Софија, 19 април 2024 - Десетици деца, ученици, кандидати за студенти и студенти се собраа на Отворениот ден на Рударско-геолошкиот универзитет (МГУ) „Свети Иван Рилски“. Ова е десетто издание на иницијативата на вишата школа, која помина со голем интерес.

Ова е веста, која денеска ја избра МИА од сервисот на Бугарската телеграфска агенција (БТА), согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат по една вест, која ќе ја објават на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

За време на Отворениот ден, можеше да се видат различни атрактивни научни демонстрации поврзани со науките за земјата, како и да се слушнат информации за придобивките од професиите кои се совладуваат со студирањето на универзитетот. Во иницијативата учествуваа и компании од минерално-суривинската индустрија кои ги презентираа можностите за летна пракса и работа со нив.

„Отворениот ден на Универзитетот за рударство и геологија се разликува од она што го прават другите универзитети, бидејќи на едно место ги собираме компаниите кои се наши партнери, нашите идни студенти, нашите наставници и малите деца“, објасни ректорот на Вишата школа проф. д-р Ивајло Копрев.

„Се обидуваме да ги заинтересираме малите дека ова е многу интересна професија, да им покажеме на идните студенти дека доколку студираат на нашиот универзитет, можат да најдат работа од моментот кога ќе влезат овде, бидејќи компаниите од оваа индустрија се 'гладни' за кадри и бараат идни вработени“, посочи Копрев.

„Покажуваме дека да се биде рудар не значи дека си црн и дека копаш. Ако копате и сте црни - само за задоволство, другиот пат ги менаџирате процесите на многу високо ниво“, додаде тој.

Посетителите можеа да видат повеќе конструкции на опрема за дупчење, различни минерали и карпи и да ги набљудуваат под микроскоп, да бараат минерали и богатства со детектор за метал. Имаше демонстрации со експлозии од страна на Одделот за подземна градба и, исто така, демонстрации со полициско куче за откривање хемиски супстанции и експлозии.

„Сè е интересно, бидејќи ретко се гледа како работи детекторот за метал, може да се видат многу минерали, нафта и гас - повеќето луѓе само слушнале за овие работи, поретко е да се видат“, рече Јавор Иванов, студент по „Хидрогеологија и инженерска геологија“ на Универзитетот.

„Дојдовме на Универзитетот за рударство и геологија бидејќи е интересен. Ни се допаднаа експериментите и видовме како се одвива целиот процес“, споделија Јоан и Александар од 11-то одделение од СУ „Христо Јасенов“ во Етрополе.

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА.

 

 

 

Остани поврзан