• понеделник, 20 мај 2024

Предолго време на „Инстаграм“, „Тикток“ и „X“ причинува депресија и анксиозност

Предолго време на „Инстаграм“, „Тикток“ и „X“ причинува депресија и анксиозност

Лос Анџелес, 15 април 2024 (МИА) - Прекумерната употреба на „Фејсбук“, „Инстаграм“, „Тикток“ или „X“ може да биде причинител на недоволен сон, депресија, стрес и анксиозност, предупредуваат лекарите.

Неврологот Рејчел Самерс го користи својот интернет-простор за да ги сподели своите совети подобро псиихичко здравје. Според неа, не треба да се минува повеќе од половина час на ден на социјалните мрежи.

- Трошењето до 30 минути дневно на личниот интернет-простор ја намалува опасноста од осаменост, депресија и анксиозност. Ако спиете лошо или страдате од мозочна магла, најверојатно премногу долго време минувате на социјалните мрежи. Меѓу последиците на прекумерната употреба на мрежите се и: анксиозност, депресија, осаменост, стрес, насолзени очи и главоболки, истакна Самерс.

При појава на некој од овие симптоми, таа препорачува првично намалување на употребата на социјалните мрежи за 20 насто.  си/сд/

Фото: МИА архива

Остани поврзан