• вторник, 18 јуни 2024

Медицинскиот универзитет во Плевен го одбележува дипломирањето на Класата на странски лекари 2024 година

Медицинскиот универзитет во Плевен го одбележува дипломирањето на Класата на странски лекари 2024 година

Плевен, 17 мај 2024 (МИА) - Со свечена промоција Медицинскиот универзитет во Плевен денеска го слави дипломирањето на Класата на странски лекари 2024 година.

Ова е веста, која денеска ја избра МИА од сервисот на Бугарската телеграфска агенција (БТА), согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат по една вест, која ќе ја објават на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Празничниот ден започна од плоштадот „Преродба“, од каде што започна поворката на матурантите од странство, на која учествуваа академското раководство и професорите од вишата школа, како и гости од целиот свет. Тие се упатија кон Драмскиот и куклен театар „Иван Радоев“ на доделувањето на дипломите.

По успешно завршување на шестгодишните студии по Медицина целосно на англиски јазик, 179 студенти на Медицинскиот факултет се стекнаа со образовна и квалификациска диплома „магистер“ и професионална квалификација „доктор“. Дипломирани се државјани на Велика Британија, Индија, Италија, Германија, Ирска, Пакистан, Шпанија, Грција, Финска, Канада, Бангладеш, Португалија, Турција, Ирак, Холандија и Зимбабве. Успехот на 21-от последователен дипломиран клас на странски лекари е многу добар 4,90, со голем број одлични студенти - 24.

Сите млади доктори беа пречекани од ректорот, проф.д-р Добромир Димитров, кој истакна дека странските студенти се најдобрите амбасадори на Универзитетот во светот. Во име на дипломираните студенти се обрати д-р Џулијана Наполеони, која дипломираше со највисок успех.

Младите лекари ја дадоа традиционалната заклетва, по што започна церемонијата на врачување на дипломите. Запазен е ритуалот на предавање на белите медицински мантили од родителите на нивните деца. Овој чин има симболично значење на премин од обука во медицинска професија.

Пригодна музичка честитка до матурантите и нивните семејства им упатија изведувачите од Фолклорниот клуб „Весељаци“.

Медицинскиот универзитет во Плевен е првата високообразовна институција во земјата, која во 1997 година воведе специјалност „Медицина“ за странски студенти, спроведена целосно на англиски јазик. Првата дипломирана генерација странски студенти беше во 2003 година.

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА.

 

 

 

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан