• понеделник, 25 септември 2023

Посребрено пенкало што Ева Браун му го подарина на Хитлер, оди на наддавање

Посребрено пенкало што Ева Браун му го подарина на Хитлер, оди на наддавање

Белфаст, 29 мај 2023 (МИА) - Хемиско пенкало обложено со сребро, коешто му припаѓало на германкиот нацистички лидер Адолф Хитлер, ќе биде понудено на наддавање во Белфаст, Северна Ирска, следниот месец.

Според наводите, пенкалото било подарок од долгогодишна партнерка на Хитлер, Ева Браун за неговиот 52 роденден на 20 април 1941 година. Се проценува дека тоа ќе достигне цена меѓу 50.000 и 80.000 фунти (58.000 до 92.000 евра).

Пенкалото, првично купено од колекционер на аукција во 2002 година, има натпис со името „Ева“ и иницијалите „АХ“. си/

Фото: Британика

Остани поврзан