• понеделник, 08 април 2024

Хунтата во Мјанмар воведува задолжителен воен рок за мажи и жени

Хунтата во Мјанмар воведува задолжителен воен рок за мажи и жени

Најпидо, 10 февруари 2024 (МИА) – Во Мјанмар денеска стапува во сила Законот за народна воена служба, кој важи и за мажите и за жените.

Со новиот закон опфатени се жените на возраст од 18 до 27 години и мажите на возраст од 18 до 35 години.

Предвидено е тие да и служат на армијата две години. ми/

фото: МИА архива

Остани поврзан