• среда, 17 јули 2024

Путин: Русија е подготвена да разговара за евроазиската безбедност со членките на НАТО

Путин: Русија е подготвена да разговара за евроазиската безбедност со членките на НАТО

Москва, 21 јуни 2024 (МИА) - Русија е подготвена да разговара за создавање на евроазиски безбедносен систем, вклучувајќи ги и земјите од НАТО, кога ќе бидат подготвени за тоа, изјави денеска рускиот претседател Владимир Путин.

„На средбата со раководството на Министерството за надворешни работи ја претставив нашата визија за работа за создавање еднаква и неделива безбедност во Евроазија. Подготвени сме за широка меѓународна дискусија за овие клучни, витални прашања и со нашите колеги во Шангај. Организацијата за соработка, Заедницата на независни држави (ЗНД), ЕУРОАзЕЗ, БРИКС, како и со други меѓународни асоцијации, вклучително и европските и земјите од НАТО“, рече рускиот лидер на средбата со дипломирани студенти на воени универзитети, пренесува РИА Новости.

Путин најави планови за понатамошен развој на нуклеарната тријада. рп/

Фото: МИА архива

Остани поврзан