Зачини и хранливи додатоци за подобро здравје
- Нерастворлива е во вода и има мала стапка на апсорпција. Познавачите советуваат да се додаде и црн пипер во јадењата, покрај куркумата, оти тој ја зголемува апсорпцијата на куркуминот.
![Зачини и хранливи додатоци за подобро здравје](https://new.mia.mk/images/20221113181035_big_730x400_98.webp )
Лос Анџелес, 15 јули 2022 (МИА) - Истражувачите од проектот „Здрава исхрана“ (Healthy Nutrition) посочуваат пет зачини за подобрување на здравјето и зачувување на младоста и совети како правилно да се користат.
Куркумата помага во борбата со воспалителните процеси во телото, ја подобрува функцијата на мозокот и ја намалува опасноста од рак, благодарение на куркуминот. Таа е нерастворлива во вода и има мала стапка на апсорпција. Познавачите советуваат да се додаде и црн пипер во јадењата, покрај куркумата, оти тој ја зголемува апсорпцијата на куркуминот.![](/articles/images/%d0%b7%d0%b0%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b8-%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d/3Nl37pVY5/placeholder.webp?use_watermark=0)
![](/articles/images/%d0%bc%d0%b5%d1%93%d1%83%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d1/IWF0JMZ9S/placeholder.webp?use_watermark=0)