• сабота, 30 септември 2023

Од верските календари

Од верските календари

Од верските календари 

 

3 јуни 2023 (МИА) 

 

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 21 мај.

Светиот цар Константин и Светата царица Елена

Родители на Константин му беа царот Констанциј Флор и царицата Елена. Флор имаше уште деца и други жени, но од Елена го имаше само овој Константин. Три големи борби имаше Константин кога се зацари: една против Максенциј, тиранин во Рим, друга против Скитите на Дунав и трета против Византинците. Пред борбата со Максенциј, кога Константин имаше голема грижа и се сомневаше во својот успех, му се јави сред бел ден блескав крст на небото, сиот закитен со ѕвезди, а на крстот стоеше напишано: „Со ова победувај!“ Восхитен царот нареди да му исковаат голем крст, сличен на тој што му се јави и да го носат пред војската. Со силата на Крстот тој стекна славна победа над бројно надмоќниот непријател. Максенциј се удави во реката Тибар. Веднаш потоа Константин го издаде прочуениот Едикт, во Милано, 313 година, за престанок на гонењата на христијаните. Откако ги победи Византинците, тој изгради прекрасна престолнина на Босфор, којашто оттогаш се нарече Константинопол. Но пред ова Константин западна во тешка проказна болест (лепра). Жреците и лекарите го советуваа да се бања во крв од заклани деца, но тој тоа го одби. Тогаш му се јавија Светите апостоли Петар и Павле и му рекоа да го побара епископот Силвестер, којшто ќе го излечи од страшната болест. Епископот го поучи во христијанската вера и го крсти и проказата исчезна од телото на царот. Кога во Црквата настана раздор заради смутливиот еретик Ариј, царот го свика Првиот Вселенски Собор во Никеја, во 325 година. Овде се осуди ереста, а се утврди Православието. Благочестивата мајка на царот, Света Елена, ревнуваше усрдно за верата Христова. Таа го посети Ерусалим и го пронајде Чесниот Крст Господов и на Голгота ја изгради црквата на Воскресението и уште многу други цркви по Светата Земја. Во својата осумдесетта година оваа света жена се престави кај Господ, во 327 година. А царот Константин ја надживеа мајка му за десет години и се упокои во својата шеесет и петта година, во 337 година, во градот Никомидија. Неговото тело беше погребано во црквата на Светите апостоли во Цариград.

 

ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР

Денеска е 3 јуни.

 

Свети Чарлс Лванга и мачениците од Уганда

Денеска ги славиме Свети Чарлс Лунга и другите маченици од Уганда кои ги дадоа своите животи за Христос Спасителот. Семето на католичката вера во Уганда (Источна Африка) беше посеано во 1879 година од „белите татковци“, свештеници од Француското друштво на африкански мисионери. Помеѓу 1885 и 1887 година, во Уганда беа погубени 22 маченици од католичката вера и многу Англиканци. Нивната крв не беше залудно пролеана. Со натопување на почвата на Уганда, таа го фаворизираше развојот и ширењето на христијанството во таа земја, која се нарекува бисер на Африка поради прекрасните езера, планинските венци и горниот дел на реката Нил. Чарлс (Карл, Кароли) Лванга, член на кланот Нгаби од племето Муганда, е роден во 1860 година, веројатно во селото Биринзи (област Буду), во Буганда, јужниот дел на денешна Уганда. Тој служел како шеф на страницата на дворот на кралот Мванга II. Кралот Мванга френетично ги прогонувал христијаните, од кои многумина биле службеници во неговиот двор. Откако Мванга го погуби англиканскиот бискуп Џејмс Ханингтон и неговите следбеници во октомври 1885 година, управителот на кралскиот двор, Џозеф Мукаса, посветен католик, религиозен учител и ослободител на робови, кој се обидел да го спречи нивното погубување, самиот бил осуден на смрт и погубен. на 17 ноември 1885 година

###

Остани поврзан