• понеделник, 25 септември 2023

Министерот Шаќири на билатерални средби во рамки на скрининг процесот во Брисел

Министерот Шаќири на билатерални средби во рамки на скрининг процесот во Брисел

Скопје, 29 мај 2023 (МИА) - Во рамки на преговорите на Република Северна Македонија со Европската Унија, министерот за образование и наука Јетон Шаќири од денеска е во тридневна работна посета на Брисел, каде ќе се одржи билатерален скрининг за Поглавје 26 - Образование, култура, млади и спорт и за Поглавје 20 - Индустриска сопственост.

Како што соопшти МОН; на билатералните средби министерот Шаќири ќе даде целосен преглед на реформите во контекст на евроинтеграциските процеси, како и за подготвеноста на државата да биде активен чинител во европските истражувачки мрежи.

-Модернизацијата и унапредувањето на образованието и науката се основа за градење креативен и квалитетен човечки капитал како услов за развој и просперитет на демократското општество, се наведува во соопштението на Министерство за образование и наука. хс/лв/

Фото: МИА архива 

Остани поврзан